Ordonnans in oorlogstijd - Avonturen op de Veluwe
Ordonnans in oorlogstijd - Avonturen op de Veluwe
Veertien is hij in het laatste oorlogsjaar. Als vrijwilliger bij de Luchtbeschermingsdienst in Apeldoorn, die tot taak heeft de burgerbevolking te wijzen op de gevaren van luchtaanvallen, wordt Ruud de Wilde ordonnans.
Dit betekent zoveel als ‘boodschappenjongen’, maar dan voor klussen waar je je tiener liever niet naar toe stuurt. Ordonnansen van zijn leeftijd waren nodig omdat ouderen werden opgepakt om te gaan werken in Duitsland.
Veertien is hij als hij tijdens operatie Market Garden naar Arnhem wordt gestuurd om levensreddende materialen af te geven. De gebeurtenissen maken een onuitwisbare indruk op de jonge jongen. Hij ziet een stroom vluchtelingen uit Arnhem voorbijtrekken en zorgt voor een familiehereniging. Ook wordt hij, samen met andere ordonnansen, beschoten wanneer hij verband moet halen. Ze stellen hun leven in de waagschaal als ze eieren van de Duitsers stelen om ze vervolgens in een ziekenhuis af te leveren…
Ruud de Wilde heeft zijn verhaal al jaren geleden aan het papier toevertrouwd en is ondertussen overleden, maar het wordt nu pas door zijn familie in boekvorm uitgegeven.
’Ordonnans in oorlogstijd’ is een boek met veel humor, ondanks de ernst van de gebeurtenissen waar het verslag van doet.
“Dit boek is uitgegeven als eerbetoon aan onze vader in het licht van de aanstaande 75-jarige herdenking van de bevrijding van Nederland. Moge zijn humor en zijn verhalen in de herinneringen van de lezers voortleven”, aldus de familie.
Te bestellen voor €19,95