Wilde verhalen

Wilde verhalen

Na de Tweede Wereldoorlog waren ook de tieners in Nederland behoorlijk losgeslagen. Vijf jaar bezetting was niemand in de koude kleren gaan zitten en men snakte naar vrijheid, naar leven. Ze wilden vóelen dat ze leefden. En deden daarom ook extreme dingen. Daags na de bevrijding van Apeldoorn sluit Ruud de Wilde zich aan bij de ‘Woudlopers’.

Zelf omschrijft hij die tijd het allerbeste:“Waar het boek voor mijn kinderen geschreven werd, liet ik de meest krasse verhalen achterwege. Zo zal men bijvoorbeeld tevergeefs zoeken naar de perikelen in Vaassen, waar de verkenners in de vijvers van de Heidemaatschappij met handgranaten op forellen visten en met een pistoolmitrailleur een lamp doofden. Mijn vrouw San heeft vastgesteld, dat ‘Wilde verhalen’ eigenlijk een vervolg is op mijn eerste boek, ‘Ordonnans in oorlogstijd’. Het is zeker zo, dat ik zonder mijn tijd als ordonnans, met meneer Hulstkamp en vooral Jos, mij vast niet bij de padvinders aangesloten had. Toen ik de sfeer eenmaal geproefd had, was ik een verloren man.”

Niet alleen in Apeldoorn, maar later ook in Delden heeft Ruud zich verdienstelijk gemaakt bij de padvinderij. Hij is in zijn hart zijn hele leven een padvinder gebleven.

‘Wilde verhalen’ is een aanrader! Het is het laatste uitgegeven boek van onze (schoon)vader. De serie van vier boeken is hiermee afgerond. Kijk ook eens naar ‘Veluwse ambtenarij’ en ‘Een jaar op de Esch’. Stuk voor stuk juweeltjes van een markante persoonlijkheid.

Te bestellen voor € 17,50